Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

Vykorisťovanie Indonézie: Adidas a Olympijské hry 2012 v Londýne

Autor/ka: Pratap Chatterjee

Adidas, nemecká spoločnosť zameraná na produkciu športového oblečenia, vyrába rovnošaty pre britský olympijský tím v manufaktúre s lacnou pracovnou silou v meste Tangerang, neďaleko medzinárodného letiska v indonézskom hlavnom meste Jakarte. Podľa odhalení britského denníka Independent tu mladým pracovníčkam vyplácajú 5-tisíc rupií (54 centov dolára) na hodinu počas 65-hodinového pracovného týždňa.

Škandál prichádza spolu s masovými protestmi proti tomu, že sponzorom Olympijského štadióna je spoločnosť Dow Chemical, nový majiteľ Union Carbide Corporation, zodpovednej za plynovú katastrofu v Bhopále, pri ktorej v roku 1984 zahynulo viac ako 15-tisíc ľudí.

Nové uniformy britských športovcov navrhla Stella McCartney, dcéra bývalého speváka Beatles. Kontrakt bol pridelený spoločnosti Adidas s ročnými tržbami vo výške 16 miliárd amerických dolárov. Adidas následne preniesla výrobu na indonézskych dodávateľov akými sú spoločnosti Shyang Yao Fung, ktorá produkuje športovú obuv pre ženy, PT Panarub Industry zameraná na futbalovú obuv alebo PT Tuntex vyrábajúca oblečenie s olympijským logom.

Podľa zistení Kathy Marks, reportérky, ktorá s príbehom pre Independent prišla, štyria z deviatich dodávateľov platia zamestnancom a zamestnankyniam menšie ako minimálne mzdy (Adidas sa bránil tvrdením, že tak robila len jedna spoločnosť). Pracovníci a pracovníčky sa tiež sťažovali na dlhý pracovný čas a zlé pracovné podmienky.

„Manažment tvrdí, že nadčasy sú povinné", povedala pre britský denník zamestnankyňa Sobirin zo Shyang Yao Fung. „Tiež sa často stáva, že sa platia nedostatočne alebo vôbec. Každý deň niekto z dôvodu vyčerpania alebo nevoľnosti skolabuje."

„Aj keď chcete ísť len na toaletu, je ťažké dostať povolenie", povedala Yuliani, 23-ročná krajčírka. „A keď jednoducho ísť musíte, práca sa vám nahromadí a vedúci výrobnej linky na vás kričí. Nazve vás psom, nevzdelancom a hlupákom. Pre splnenie výrobných plánov niekedy vynecháme aj obednú prestávku."

Využívanie manufaktúr s podobnými podmienkami je na výrobu oblečenia bežné. Aktivistická skupina BehindTheLabel odhaduje, že továrne na odevy, ktoré vyrábajú oblečenie pre obchodníkov v USA, zamestnávajú 2 milióny ľudí, z ktorých 80 percent pracuje „v podmienkach systematicky porušujúcich medzinárodné pracovné právo."

Spoločnosť Adidas sa už viackrát stala terčom kritiky pre svoje praktiky v juhovýchodnej Ázii. V dodávateľskej spoločnosti Pou Yuen Adidas v Hočiminovom meste v auguste minulého roku napríklad podľa Výboru pre ochranu vietnamských pracovníkov štrajkovalo 90- tisíc zamestnancov proti nízkym mzdám a neľudskému zaobchádzaniu. Skupiny zamerané na celosvetové kampane - ako Oxfam Australia - spustili online protesty, aby na situáciu upozornili.

Adidas tiež čelí protestom v Spojených štátoch amerických, kde študenti Michiganskej univerzity žiadali rektora zrušiť sponzorskú zmluvu so spoločnosťou, pretože v Indonézii a stredoamerickom El Salvadore zatvorila továrne bez spätného vyplatenia miezd. Podobné protesty sa konali na Kalifornskej univerzite v Berkeley a Wisconsinskej univerzite v meste Madison.

Preložil Jakub Mišák

Fotografia: Wikimedia Commons

Zdroj: CorpWatch http://www.corpwatch.org/article.php?id=15705
Priemerne (0 Hlasy)