Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

V Bratislave vzniká prvá komunitná záhrada

Autor/ka: Participatívny rozpočet v Bratislave

Cez víkend 23 a 24. marca pokračovali práce na budovaní prvej komunitnej záhrady v Bratislave. Ide o spoločné úsilie 30 mladých párov a rodín s deťmi, ktoré v Rači postupne premieňajú nevyužívanú trávnatú plochu v areále Zdravotného strediska na zeleninovú záhradku - Krasňanský zelovoc. Ich úsilie trvá od leta minulého roka. Komunite sa postupne podarilo získať grant od Nadácie SPP, ako aj vhodný pozemok od mestskej časti Rača za symbolické nájomné. Po prekonaní rôznych peripetií sa záhrada dokončuje a už túto jar sa na pozemku začnú pestovať rôzne druhy zeleniny a bylín.

 

Záhrada je oplotená a vybavená podzemným rezervoárom na dažďovú vodu a obytnou maringotkou. V týchto dňoch sa pracuje na budovaní vyvýšených záhonov a napĺňaní pestovateľských vriec zeminou. Materiál na konštrukciu vyvýšených záhonov a kvalitná certifikovaná zemina boli zabezpečené v rámci projektu bratislavského participatívneho rozpočtu Komunitné záhrady v Bratislave. Projekt poskytuje asistenciu, know-how a materiálne zabezpečenie pri vzniku komunitných záhrad v meste.

Zámerom projektu participatívneho rozpočtu je rozšíriť možnosti využívania verejného priestoru mesta jeho obyvateľmi a obyvateľkami na základe ich požiadaviek. Projekt Komunitné záhrady v Bratislave má za cieľ pomôcť tým, ktorí by ho chceli využiť na pestovanie zdravých potravín. Poskytuje servis pri komunikácii s orgánmi mesta, zriaďovaní záhrady a komunikácii s miestnou komunitou, pestovateľské kow-how a materiálnu pomoc (alebo pomoc pri jej zabezpečovaní) všetkým záujemcom a záujemkyniam. Pomoc a svoje skúsenosti ponúkajú aj autori projektu Krasňanský zelovoc.

Informácie o participatívnom rozpočte (PR) nájdete na stránke pr.bratislava.sk. Ak sa chcete zapojiť do projektu komunitných záhrad, môžete prísť na pravidelné stretnutia komunity PR Zelené mesto vždy v utorok od 17:00 v Komunitnom centre generácií (miestnosť č. 142 v budove YMCA na Karpatskej ulici č. 2) alebo nás kontaktovať na adrese komunita.zelene.mesto@gmail.com a facebookovej stránke Komunitné záhrady v Bratislave.

Priemerne (1 Hlas)