Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

Koalícia občianskej spoločnosti vyzýva vlády Európskych krajín, aby odmietli dohodu CETA

Tlačová správa

Autor/ka: -

Brusel 22. september – Široká skupina občianskych a spotrebiteľských organizácií ako aj odborových zväzov vyzýva ministrov a ministerky EÚ, aby odmietli podpísať Komplexnú hospodársku a obchodnú dohodu(CETA) s Kanadou [1]. Ministri a ministerky zodpovední za obchod sa dnes a zajtra zídu v Bratislave, aby prediskutovali schválenie dohody CETA.

Dohoda je veľmi kontroverzná. Viac ako 3 milióny Európanov a Európaniek podpísalo petíciu proti CETA a jej dvojičke TTIP a viac ako 2000 samospráv sa vyhlásilo ako územia bez TTIP a CETA [2]. Skupiny občianskej spoločnosti tvrdia, že CETA by ovplyvnila verejné politiky prostredníctvom mechanizmu riešenia investičných sporov, neprinášala žiadne výhody občanom a občiankam Európy a ohrozila poskytovanie vysoko kvalitných verejných služieb

Fabian Flues, kampaniér venujúci sa obchodu vo Friends of the Earth Europe vyhlásil: „Investičné doložky v CETA udeľujú neoprávnené privilégiá pre zahraničných investorov, čím ohrozujú tvorbu politík vo verejnom záujme. Investičné ochrana bola v minulosti použitá na podkopanie predpisov v oblasti životného prostredia a neobjektívne, nezodpovedajúce sa tribunály stáli európskych daňovníkov a daňovníčky už miliardy Eur. Investičná kapitola CETA by masívne rozšírila tieto výsady investorov a je sama o sebe dôvodom pre zamietnutie tejto dohody."

Liina Carr, konfederačná tajomníčka Európskej konfederácie odborových zväzov vyhlásila: „V CETA sú pracovníci a pracovníčky občanmi druhej kategórie v porovnaní s investormi. Pracovno-právna ochrana a ochrana životného prostredia nie sú vymáhateľné prostredníctvom CETA, zatiaľčo investori dostanú osobitné právne postupy na vymáhanie svojich práv. CETA neurobí nič pre podporu kvalitných pracovných miest a slušné mzdy, zatiaľ čo predstavuje hrozbu pre poskytovanie vysoko kvalitných verejných služieb."

Monique Goyens, riaditeľka Európskej organizácie spotrebiteľov BEUC vyhlásila: „Je znepokojivé, že CETA zlyhala v spotrebiteľskom crash teste. CETA neposkytuje jasné výhody pre spotrebiteľov a obsahuje ustanovenia, ktoré by mohli ohroziť existujúce aj budúce úrovne ochrany spotrebiteľa. Napríklad CETA dovolí zahraničným investorom žalovať vlády a získať odškodnenie, ak vlády príjmu zákon na lepšiu ochranu spotrebiteľov."

Koalícia organizácií občianskej spoločnosti a odborových zväzov sa zíde v Bratislave, aby zdôraznila opozíciu k prijatiu CETA počas stretnutia ministrov a ministeriek zodpovedných za obchod [3].
 

POZNÁMKY

[1] Tými organizáciami sú: Friends of the Earth Europe, the European Consumers Organisation (BEUC), The European Trade Union Congress, the European Public Services Union, the European Anti-Poverty Network, the Health and Environment Alliance and the CEE Bankwatch Network

[2] Prehľad podpisov nájdete tu: https://stop-ttip.org/blog/eci-is-closed-signature-gathering-continues/?noredirect=en_GB; a územia bez CETA a TTIP zasa tu: http://foeeurope.org/2000-CETA-and-TTIP-free-zones-in-Europe

[3] Celý program môžete nájsť tu: http://stopceta.net/sk/bratislava/

Priemerne (0 Hlasy)