Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

S Novembrom ´89 na večné časy a nikdy inak? Prísľuby, realita a budúcnosť

Ekonomika ako priestor spolupráce III

Autor/ka: Utopia

V tretej zo série diskusií o Ekonomike ako priestore spolupráce sme diskutovali o odkaze Novembra '89, prísľuboch, ktoré priniesol, výsledkoch politickej a ekonomickej transformácie a možnostiach ďalšieho spoločenského vývoja.

 

Diskusia sa uskutočnila 15. novembra 2017 v KLUBe v Košiciach.
 

Po viac ako štvrťstoročí od začiatku ekonomickej transformácie, ktorá sľubovala prekonanie rozdelenia Európy z čias studenej vojny, sa ukazuje, že rozdiel medzi „západom" a „východom" stále pretrváva. Začali sa množiť hlasy, ktoré hovoria, že dobiehanie „západu" skončilo a nižšie mzdy, horšie verejné služby alebo veľké sociálne rozdiely budú trvalejšie. Prečo transformácia nenaplnila očakávania novembra 89 a mnohým ľuďom nepriniesla ani viac slobody, ani dôstojný život? Ako sa popasovať s prevládajúcimi predstavami o správnom fungovaní ekonomiky, ktoré sú dedičstvom tzv. transformačného procesu a aj napriek chabým výsledkom sú stále považované za legitímne? Akú úlohu by pri prekonávaní nedostatkov súčasného ekonomického modelu mohla zohrať podpora sociálnej a solidárnej ekonomiky ohľaduplnej k životnému prostrediu? Môže byť viac demokracie v ekonomike odpoveďou na autoritárske myslenie, ktoré v posledných rokoch zaznamenalo viaceré dôležité politické víťazstvá?
 

Pozvanie do diskusie prijali:
 

Jarmila Vaňová je magisterka sociálnej práce a terénna sociálna pracovníčka, učiteľka rómskeho jazyka na strednej škole, prekladateľka a tlmočníčka do rómskeho jazyka a dlhoročná novinárka venujúca sa rómskej téme. Zaoberá sa postavením rómskej menšiny a ľudskými právami. Podieľala sa na viacerých výskumoch, ako napr. výskum chudoby u zraniteľných skupín v SR, výskum bývania v rómskych osadách a ďalších. Lektorka andragogiky, poslankyňa obecného zastupiteľstva v obci Ďurkov a členka svetovej rómskej organizácie Romanipen. V novembri 2017 kandidovala voľbách do VÚC a napriek tomu, že neuspela, vraví, že táto skúsenosť bola pre ňu cenná a inšpirovala ju do ďalšej práce.
 

Tomáš Profant získal doktorát z politológie na univerzite v nemeckom Kasseli. Ako odborný asistent pôsobí na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave a je výskumným pracovníkom na Ústave medzinárodných vzťahov v Prahe. Je jedným zo zakladateľov alternatívneho publicistického portálu POLE. Medzi jeho odborné záujmy patrí medzinárodná politická ekonómia, rozvojová spolupráca a postkoloniálna teória. Spolu s Ondřejom Horkým-Hlucháňom editoval nedávno vydanú knihu Mimo Sever a Jih: Rozumět globálním nerovnostem a rozmanitosti.
 

Peter Vittek študoval filozofiu a históriu a patrí medzi zakladajúcich členov združenia Utopia, ktoré zavádza prvky participatívnej demokracie vo verejnej správe, podporuje rozvíjanie sociálnej a solidárnej ekonomiky, boj proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu a je súčasťou hnutia za otvorené dáta. Spolu s ďalšími členmi a členkami združenia inicioval zavedenie prvého participatívneho rozpočtu na Slovensku a neskôr aj v ďalších mestách. Bol súčasťou výskumného tímu, ktorý mapoval situáciu a možnosti rozvoja sociálnej ekonomiky v krajinách V4. V súčasnosti sa venuje zapájaniu verejnosti do rozhodovacích procesov v Kancelárii pre participáciu verejnosti v bratislavskom Novom Meste a Hlohovci.
 

Diskusiu moderovala: Eva Riečanská
 

Video: Ján Gálik a Julino Bosák
 

Súvisiace články:
Načo nám je práca? Diskusia o súčasnosti a budúcnosti práce
Späť do budúcnosti. Perspektívy družstevníctva v strednej Európe
Zabudnutá generácia: o ľudských právach bez strachu

Projekt Ekonomika ako priestor spolupráce sa realizuje s podporou Rosa Luxemburg Stiftung.

Priemerne (0 Hlasy)