Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

Monsanto opúšťa Veľkú Britániu

Autor/ka: -

Spoločnosť Monsanto odchádza z Veľkej Británie z dôvodu odmietania geneticky modifikovaných potravín.

Oficiálni predstavitelia nadnárodnej biotechnologickej spoločnosti Monsanto, ktorá podniká v poľnohospodárstve a stojí na čele výroby geneticky upravených semien oznámili, že spoločnosť zastavuje prevádzku na produkciu pšenice. Denník Daily Mail uviedol, že prevádzka, ktorá funguje v Cambridge a zamestnáva 125 ľudí, sa rozpredáva do šlachtiteľských staníc vo Francúzku, Nemecku a Českej republike.

Spoločnosť Monstanto svoje rozhodnutie vykonala krátko pred konečným vyjadrením britskej vlády ohľadne vyhliadok geneticky upravovanej stravy. Jej rozhodnutiu ale predchádzal výskum, podľa ktorého by malo farmárenie s modifikovanými plodinami pre Veľkú Britániu dlhodobo negatívne následky.

Tri štúdie uskutočnené pre Ministerstvo životného prostredia, stravy a vidiek preukázali, že peľová kontaminácia zasahuje oveľa ďalej, ako sa doteraz verilo. „Divý" rast buriny pretrvá roky, a intenzívne využívanie chemikálií, ktoré pestovanie týchto plodín sprevádza, by mohlo vyhubiť niekoľko druhov vtákov.

Vládne zistenie zahŕňa stovky verejných stretnutí a 37-tisíc dotazníkov. Deväťdesiat tri percent účastníkov uviedlo, že dlhodobé dopady tejto stravy na zdravie sú neznáme. Osemdesiat šesť percent by odmietlo jesť geneticky upravovanú stravu.

Preložil Martin Jankovič

Fotografia: Vincepal

Zdroj: Zimbio http://www.zimbio.com/Genetically+Modified+Crops/articles/jlUOXGagj92/Monsanto+Closing+Operations+Britain+Due+Opposition
Priemerne (0 Hlasy)