Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

Tím špičkových vedcov opakuje varovanie, že Zem čelí ekologickému kolapsu

Autor/ka: (-mj-)

Tím uznávaných svetových vedcov (28 špičkových odborníkov z odborov na environmentálne otázky ako Paul Crutzen, James Hansen, Tim Lenton, Hans Joachim Schellnhuber a i. ) opakuje varovanie, že ľudstvo čelí bezprostrednému kolapsu biosféry. Vedci znovu opakujú vyhlásenie planetárnej ekologickej pohotovosti, ktoré bolo prvýkrát zverejnené pred dvomi rokmi. Odvtedy sa prudká zmena klímy odhalila vo svojej plnosti:  zintenzívnila sa strata habitatu a zvýšilo sa vymieranie druhov. Voda a strava sú čoraz  nedostupnejšie, medzi ľuďmi sa prehĺbila nerovnosť a bezprávie.

Naša Zem je obývateľná a umožňuje blahobyt len vďaka tejto tenkej vrstve života organizovaného do ekosystémov. Je zrejmé, že čelíme obrovskej búrke ekologických a sociálnych problémov, ktoré poháňa preľudnenosť, prehnaná spotreba a environmentálne škodlivé technológie. Túto správu pripravili pri príležitosti summitu Rio+20 Earth, ktorý sa bude konať v júni v Rio de Janeiro. Poukazujú na zlyhanie mýtu nekonečného ekonomického rastu a vyzývajú na „dramatickú akciu, ktorá by zabránila kolapsu civilizácie".

Žurnál Ecology and Society (Ekológia a spoločnosť) v roku 2009 publikoval vedecké zistenia v článku „Planetary Boundaries: a Safe Operating Space for Humanity (Planetárne hranice: bezpečný prevádzkový priestor pre ľudstvo). Zistilo sa, že ľudstvo už prekročilo tri z deviatich planetárnych hraníc. Ide o bezprecedentnú stratu biodiverzity, klimatickú zmenu a narušený cyklus dusíka. Približujeme sa k prekročeniu hranice pre používaniu čerstvej vody, pôdy a okysľovanie oceánov. Drvivé množstvo vedeckých poznatkov podporuje tieto zistenia.

Predsa však existujú aj sľubné známky globálneho precitnutia ohľadom svetovej ekológie, zamestnaneckých práv a previazanosti ekológie so sociálnou sférou. Objavujú sa zárodky revolučnej spoločenskej zmeny, ktorá je nevyhnutná, ak sa má udržať svetová ekológia. Prezident Ekologického internetu (Ecological Internet) doktor Glen Barry hovorí, že „svetové ekologické systémy bezpochybne kolabujú; prekročili sme už všetky dôležité planetárne ekologické hranice a pokračujeme v tom ďalej. Fantastický rast nášho systému je založený na likvidácii prírody. Dôsledky tohto prístupu nás už dobehli a kľúčové globálne ekosystémy, nevyhnutné na udržanie svetových ekosystémov, zlyhávajú".

Zároveň predstavuje aj riešenie tejto situácie. „Revolúcia Eko-Zem zvrhne ekonomický rast priemyselnej mašinérie, ktorá ničí svetové ekosystémy. Je možné, že táto revolúcia je jedinou  možnosťou, ktorá nám ostáva, aby sme udržali svetovú ekológiu". Dr. Barry pokračuje: „Ecological Internet vyzýva na bezprostrednú Svetovú revolúciu v mene Zeme, všetkého života a ľudstva. Revolučné aktivity, ktoré sa skladajú z miliónov skutkov osobného odporu každého jednotlivca voči mašinérii industriálneho rastu, sú na ukončenie využívania uhlia, rozobratie industriálnej agrikultúry a ochrany a obnovy starých lesov a ďalších prirodzených ekosystémov nevyhnutné. Toto sú niektoré požiadavky na kvalitný život v rámci kapacity biosféry".

Spracoval Martin Jankovič

Fotografia: Wikimedia Commons

Zdroj: EcoEarth http://www.ecoearth.info/blog/2010/04/release_planetary_ecological_e.asp
Celsias http://www.celsias.com/article/group-declares-planetary-ecological-emergency/
New Scientist http://www.newscientist.com/special/ocean-to-ozone-earths-nine-life-support-systems
Priemerne (0 Hlasy)