Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

Guatemala: požiadavky roľníkov

Autor/ka: Ileana Alamilla

Po deviatich dňoch pochodu a prekonaní 212 kilometrov dosiahli účastníci Ľudového pochodu domorodého a roľníckeho obyvateľstva za práva Matky Zeme a rozvoj vidieka, protestujúci proti súdnemu vysťahovaniu zo svojej pôdy, centrum hlavného mesta Guatemaly. Podľa Výboru jednoty roľníkov (Comité de Unidad Campesina) dosiahol počet protestujúcich účastníkov a účastníčok pochodu počas posledného dňa asi 15-tisíc.

Približne 500 domorodých roľníčok a roľníkov začalo koncom marca pochod presahujúci dvesto kilometrov, ktorý mal upútať pozornosť vedenia štátu na problémy rozvoja vidieka. Požiadavky roľníckeho obyvateľstva sú zásadné: problematika pôdy, poľnohospodársky dlh, násilné vysídľovanie drobných poľnohospodárov z pozemkov a prenasledovanie ich vodcov a organizátorov. Znepokojuje ich však aj stav ťažby prírodných zdrojov, problematika vodných elektrární a schvaľovanie zákonov. Rafael González z Výboru jednoty roľníkov (CUC), ktorý je jednou z organizácií organizujúcich pochod, zdôraznil, že tohtoročný pochod sa uskutočnil ako pripomienka nedobrovoľného vysťahovania štrnástich domorodých komunít v údolí Valle del Polochic v guatemalskom departamente Alta Verapaz. Jedným z bezprostredných následkov boli aj obete na ľudských životoch. González sa vyjadril, že najpodstatnejšie požiadavky sa týkajú zastavenia vysťahovávania a toho, aby „súčasná vláda zastavila ťažbu nerastov" a schválila nový zákon o rozvoji vidieka.

Pred rokom, v marci 2011, sa uskutočnilo násilné vysídlenie komunity Bella Flor v obci Panzós v departamente Alta Verapaz. Na vysídľovaní sa zúčastnilo okolo 800 príslušníkov polície a armády, ako aj špeciálne vojenské oddiely. Mimoriadne násilné boli v údolí Valle del Polochic, v komunitách Miralvalle a Agua Caliente, kde zahynul jeden roľník a ďalších desať bolo zranených.

Pochod smerujúci do hlavného mesta Guatemaly odsúdil aj ponižujúce a násilné praktiky bezpečnostných síl uplatnené voči roľníčkam a roľníkom, ktorí od guatemalského štátu požadujú len prístup k svojej pôde a jej využívaniu. Rokovania, ktoré by mali vyriešiť poľnohospodársky konflikt vo Valle del Polochic, sa začali na začiatku roku 2011 a zúčastnili sa ich Register katastrálnych informácií (RIC), Prezidentská komisia pre ľudské práva (Copredeh), Sekretariát pre agrárne záležitosti (SAA) a iné organizácie a úrady.

Predstavitelia  Národnej domorodej a roľníckej jednoty (Alianza Nacional Campesina e Indígena) a Národného ústredia vidieckych organizácií (Coordinadora Nacional de Organizaciones Campesinas) uviedli, že pozemkový fond a exekutíva sa z nich počas mesiace trvajúcich rokovaní vysmievali tým, že opakovane rušili stretnutia, ktoré sa usilovali riešiť tému dlhov poľnohospodárskych fariem. Stovky poľnohospodárov sa vtedy zúčastnili päťdňového pochodu, ktorý sa dožadoval schválenia zákona o poľnohospodárstve vidieka, zoštátnenia elektrickej energie a finančnej podpory pre agrárny rozvoj, ale nedočkali sa žiadnej odpovede.

Preložila Silvia Ruppeldtová (krátené)

Fotografia: Surizar

Zdroj: Alainet http://www.alainet.org/active/53556
Priemerne (0 Hlasy)