Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

Ako etiópske plantáže likvidujú vodné toky

Autor/ka: -

Nové fotografie jasne dokazujú, že kontroverzný projekt etiópskych plantáží postupne ničí dolnú časť povodia rieky Omo, od ktorej závisí život asi 100-tisíc domorodých ľudí.

Časť toku rieky Omo, ktorá vychádza zo známej obrovskej vodnej priehrady Gibe III, je v súčasnosti odklonený do novo vyhĺbených zavlažovacích kanálov. Jeden z nich bude vodou zásobovať na vodu výrazne náročné plantáže, ktoré patria štátu a súkromným investorom. Tieto kanály sú kľúčové pre plánované etiópske plantáže a už v súčasnosti majú obrovský negatívny vplyv na oblasť dolného toku rieky Omo, ktorý UNESCO klasifikuje ako svetové prírodné dedičstvo.

Vláda o plánovaných plantážach nezverejnila prakticky žiadne informácie, ale oficiálna mapa, ktorú získala organizácia Survival nasvedčuje, že projekt bude mať ozrutné rozmery. Výskumníkovi organizácie, ktorý nedávno navštívil spomínanú oblasť, sa miestny obyvateľ zveril: „Ešte nikdy som nevidel, že by bolo v rieke tak málo vody. Počas obdobia sucha, ako teraz, zvyčajne prejdete cez rieku a voda vám siaha po kolená. Teraz prejdem korytom bez toho, že by som čo len trochu zmočil nohu."

Priehrada Gibe III, ktorá sa nachádza asi 200 km proti prúdu rieky a narušuje jej prirodzený tok, oberá tisícky domorodcov o ich najcennejšiu poľnohospodársku pôdu, pretože zastavuje každoročné záplavy. Záplavy vodou rieky Omo vyživujú bohatú miestnu biodiverzitu. Kmeňom ako Bodi, Mursi a Dassanach zabezpečujú krmivo pre dobytok a v úrodných riečnych naplaveninách ľudia pestujú fazuľu a obilniny.

Minuloročné záplavy ale väčšina Bodiov a Mursiov kvôli zavlažovaciemu projektu nebola schopná využiť na kultiváciu pôdy. Tento rok a ani nasledujúce roky nebudú vôbec žiadne záplavy, pretože sa napĺňajú nádrže v priehrade. Ľudia sa dozvedeli, že ako náhradu vraj dostanú potravinovú pomoc.

Preložil Martin Jankovič

Fotografia: Wikimedia Commons

Zdroj: Survival International http://www.survivalinternational.org/news/8228
Priemerne (0 Hlasy)