Zverejňovač príspevkov Zverejňovač príspevkov

Späť

Žena, ktorá sa vzoprela spoločnosti Monsanto

Autor/ka: Rachel Cernansky

Keď trojročná dcéra Sofie Gaticovej zomrela na zlyhanie obličiek, matka nehľadala spojenie s environmentálnymi problémami. Premýšľať o takomto spojení začala až vtedy, keď začal mať zdravotné problémy aj jej sused. Na neďalekej farme totiž využívali poľnohospodárske chemikálie.

Uvedomila si to aj vtedy, keď začala vídať deti s rúškami na ústach a ich matky so zahalenými hlavy, aby zakryli chýbajúce vlasy po chemoterapii.

Sofia Gatica žije v argentínskom meste Ituzaingó, obklopenom sójovými poľami, kde farmári používajú tie isté chemikálie ako v USA. Ide hlavne o glyfosát, ktorý je účinnou látkou v herbicíde Roundup. V jej meste sa ale farmári pestujúci sóju v priemyselnom meradle na export priblížili až priamo k okraju obytnej zóny. Mnohé chemikálie sa rozprašujú zo vzduchu a tak ich vietor a voda môže zaniesť kdekoľvek.

Pred niekoľkými Sofia Gatica založila skupinu Matky Ituzaingó, ktorá začala chodiť odo dverí ku dverám, aby zistili viac o zdravotných problémoch komunity. Z tohto úsilia sa vyvinula prvá epidemologická štúdia so šokujúcimi výsledkami: vysoká úroveň neorologických ochorení a ochorení dýchacích ciest, vrodené chyby a úmrtnosť novorodencov, vrátane rakoviny, ktorá bola 41-krát vyššia ako národný priemer.

Gatica a ďalšie aktivistky mobilizovali hlasnú odpoveď verejnosti na tieto problémy. Jej vlastnými slovami:  „Priamo na poliach sme blokovali stroje na sprejovanie. Protestovali sme na ministerstve poľnohospodárstva a ministerstve zdravotníctva. Na ministerstvá sme priviedli chorých ľudí." Podľa Gaticovej sa v správe spred niekoľkých mesiacov uvádza, že rakovina zabije 33 percent obyvateľov mesta Ituzaingó. „Tak k nám pošlú viac lekárov. Ale to nie je riešenie. Navrhujeme, aby sa nepestovalo a nestriekalo v blízkosti obytných zón a vodných tokov."

Vďaka činom tejto ženy a matky z pracujúcej triedy a medzinárodného hnutia proti Monsantu, ktoré vytvorila, sa v Argentíne veci pomaly menia. Vďaka oceneniu Goldman Environmental Prize má teraz Gatica príležitosť inšpirovať farmárske komunity po celom svete.

„Niekto prišiel do môjho domu so zbraňou. Bolo mi povedané, aby som sa prestala starať do sóje. Zatelefonovali mi, že na druhý deň mi zostanú len dve deti." Na otázku, či zistila, kto stojí za týmito osobnými útokmi, odpovedala: „Polícia to vyšetrovala, ale vraj sú dokumenty tajné". Nič z toho ale Gaticovú, ktorá razí cestu odporu voči Monsantu v Južnej Amerike a proti priemyselnému modelu poľnohospodárstva, ktoré spoločnosť reprezentuje, nezastavilo.

Preložil a upravil Martin Jankovič. Krátené.

Fotografia: Wikimedia Commons

Zdroj: Grist http://grist.org/industrial-agriculture/the-mother-who-stood-up-to-monsanto-in-argentina/
Priemerne (0 Hlasy)